Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti)   - Medar Hastaneleri

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti)

Otoplasti ameliyatı, kepçe kulak görünümünü düzeltmek, yani eksik olan kulak kıvrımını oluşturmak ve kulak açıklığını doğal seviyesine indirmek için yapılır.

Kulak kıkırdak gelişimi beş yaş itibariyle tama yakın tamamlanır. Bu nedenle otoplasti ameliyatı 5 yaşın üzerinde her yaşta uygulanabilir. Ameliyatın okul öncesi yapılması, çocuğun kulak yapısı nedeniyle okulda yaşıtlarından göreceği uygunsuz davranışların önüne geçerek, çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesini sağlamaktadır.

Kulağın Anatomisi ve Gelişimi

Yetişkin bir kişinin kulağının yüksekliği 5,5-6,5 cm, genişliği ise 3-4,5 cm’dir. Kulak kepçesi kenarının kafadan kafadan uzaklığı  1,5-2 cm’dir. Kafa ile kulak kepçesinin kenarı arasındaki bu mesafe, kulağın üst ucunda en yakınken kulak memesi ile birleştiği kısımda ise en uzaktır. Kulak kepçesi ile kafa arasında bir açı vardır. Bu açının kadınlarda en fazla 20°, erkeklerde en fazla 25° olması gerekir. Kulak yukarı doğru dik bir hatta olmayıp aşağıdan yukarı doğru yaklaşık 20°’lik açıyla arkaya doğru yatıktır.

Kepçe Kulak Deformitesindeki Anatomik Farklılıklar

Kepçe kulak doğuştan itibaren bulunur. Kulağın kıkırdak yapısının anatomik özelliklerinde farklılıklar vardır. Kulak kepçesinin boyutları genellikle normaldir. Yani herhangi bir boyut farkı yoktur. Ancak kulak kepçesi ile kafa arasındaki açı 25°’den daha fazladır. Özellikle arkadan görüntülerde bu açının fazlalığı çok net olarak gözükür. Bazı kişilerde kulak memesi veya kulak üst ucunda da şekil bozuklukları bulunabilir. Bunun dışında bazı kişilerde kulak kepçesi içindeki kıvrımlar yeterince oluşmamış olabilir. Ayrıca her iki kulakta farklı düzeylerde kepçe kulak deformitesi olabilir.

Kepçe Kulak Deformitesinde Cerrahi Tedavi

Kepçe kulak ameliyatı en küçük yaşta yapılan estetik amaçlı ameliyatlardandır. Çocuklarda 5 yaşından itibaren yapılabilir. Bunun nedeni ise okul çağından önce bu problemin çözümlenip çocuğun psikolojik olarak etkilenmemesini sağlamaktır. Ancak küçük yaştaki hastaların pansuman, dikiş alınması ve ağrı gibi durumlara toleransı ve uyumu maalesef çok fazla değildir. Bu nedenle ilkokula başlamadan veya ilkokul çağında ameliyat yapılması için ailenin değil hastanın istekli olması çok önemlidir. Tedavide kulak kepçesinde saptanan problemler düzeltilir. Kulak kepçesi ile kafa arasındaki açı kıkırdağa dikişler atılarak olması gereken düzeye çekilir. Özellikle kulak kepçesinin üst bölümünün yakınlaştırılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü kulak kepçesinin orta bölümü geri çekilirken üst kısmı geri çekilmezse gene hoş gözükmeyen bir görüntü ortaya çıkar. Eğer kulak kepçesi üstündeki kıvrımlar yetersiz oluşmuşsa özel dikişler yardımı ile bu kıvrımlar tekrar belirginleştirilir. Kulak arkasından bir miktar cilt çıkartılır. Böylece ameliyat sonrası fazlalık cildin kulak arkası oluğunda birikmesi engellenir. Ancak bu işlem yapılırken kulak arkası oluğu yok edilmemeli veya deforme edilmemelidir. Kulak kepçesi kıkırdağına yapılan müdahaleler sonrası kıkırdağın yüzeyi düzgün ve düzenli olmalı, kulak kepçesinin kenarında tırtıklanmış gibi görüntüler oluşmamasına dikkat edilmelidir.

Kıkırdak şekillendirmede kullanılan dikişler, kalıcı olduğundan mutlaka cilt altından görünmeyecek kadar derinden geçilmelidir.

Kulak kepçesi kafaya aşırı derecede yaklaştırılmamalıdır, çünkü bu kafaya yapışmış gibi duran görünüm de göze en az kepçe kulak kadar kötü gözükecektir. Eğer her iki kulakta farklı düzeylerde kepçe kulak deformitesi var ise her iki kulağın eşit oranda kafaya yaklaştırılması ile bu sorun simetri sağlanarak çözümlenir. Fakat amaçlanan mükemmel bir simetri değil eski görünümden daha iyi ve olağan kulak yapısıdır.

Operasyon Sonrası

Operasyon sonrası kulak kepçesini içine alan ve 2 gün süreyle bandaj yapılır. Bandaj sayesinde kulakta oluşabilecek kan birikimi engellenirken ameliyat sonrası şişlik ise en az düzeye inecektir. Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekmez. Bandajla da olsa 2.-3. günde normal hayata dönülebilir. Dikişler kendiliğinden eriyeceği için alınması gerekmez. Ameliyat sonrasinda 8 hafta boyunca yatarken saç bandı kullanılması gereklidir. Boylece kulağın katlanması engellenir. Kulaktaki şişliklerin geçip şeklin tam olarak ortaya çıkması 2-3 ayı bulacaktır.