Çocuklarda İshal   - Medar Hastaneleri
Çocuklarda İshal

İshal nedir?

İshal akut ve kronik olmak üzere  ikiye ayrılmaktadır.Akut ishal 14 güne kadar süren ishallere,kronik ishal 14 günden daha uzun süren ishallere denmektedir.İshal dışkılama  sayısının   yaşa göre artması, dışkının daha sulu ve akışkan şekilde olmasıdır.İshallerin kaynağına bakıldığında  kalın bağırsak nedenli ishallerde dışkının sıvı miktarı azken , ince bağırsak nedenli ishallerde dışkının miktarı ve sıvı miktarı daha fazladır.Akut ishaller genellikle mide ve bağırsakların özellikle virüs denilen mikroplarla enfekte olmasından kaynaklanmaktadır (Bakteri ve parazitler de akut ishale neden olabilmektedir).İshale neden olan mikroplar yenilen yiyeceklerden, içilen sudan ve kirli elin ağıza götürülmesinden bulaşabilmektedir.

İshalle beraber hangi belirti ve bulgular görülebilmektedir?

Çocuklarda ishale kusma, bulantı, ateş, karın ağrısı, halsizlik, karında şişkinlik, iştahsızlık, kanlı dışkılama; yenidoğanlarda ve infantlarda emmede azalma, huzursuzluk ,uykuya meyillilik, reflekslerde azalma gibi bulgular  eşlik edebilmektedir.İshalde en korkulan bulgu dehitratasyon bulguları denilen vücudun susuz kaldığını gösteren bulguların görülmesidir.Dehidratasyon bulguları uykuya meyilliliğin olmasını, dudakta ve ağızda kuruluğun olmasını, nabızda hızlanmanın olmasını, göz kürelerinde çöküşün olmasını ve idrar miktarında azalmanın olmasını içermektedir.Bir çocukta dehidratasyon bulgusu varsa mutlaka bir süre  hastanede değerlendirilmesi gerekmektedir.

İshal tedavisi nedir?

Ana tedavi kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır(ağızdan veya damardan ).İshalin tedavisi doktor tarafından düzenlenmelidir.Beslenme önerilerinde mideyi çok yormayacak yiyecek ve içeçeklerin verilmesi önerilmektedir.İshal için yoğurt, ayran, ızgara balık, iyi pişirilmiş et ve et ürünleri, patates püresi, muz ve taze hazırlanmış meyve suları önerilirmektedir.İshalin ilaç tedavisinde genellikle probiyotikler ve semptomatik tedavi önerilmektedir.Çocuklarda ishalin nedeni genellikle virüs denilen mikroplardan kaynaklandığından, antibiyotik kullanılması gereksizdir.